Coca-Cola en Pepsi wijzigen kankerverwekkend ingrediŽnt.

Dinsdag, 02 april 2013

Coca-Cola en Pepsi wijzigen kankerverwekkend ingrediŽntOm te voorkomen dat ze het label ‘kankerverwekkend’ op hun colaflessen moeten aanbrengen, passen de frisdrankreuzen Coca-Cola en Pepsi hun deels geheime recept aan.

De wijziging is doorgevoerd omdat de staat CaliforniŽ de stof 4-methylimidazool (4-MEI) heeft toegevoegd aan de lijst met kankerverwekkende stoffen.

Coca-Cola en Pepsi voegen 4-MEI toe aan hun dranken om ze de karakteristieke caramelkleur te geven. De stof ontstaat ook wanneer voedingsmiddelen gebakken worden of aanbranden, via de zogeheten Maillardreactie tussen suikers en aminozuren. De Californische overheid heeft een maximale onschadelijke dosis van 29 microgram vastgesteld. In de staat Washington werden tijdens proeven hoeveelheden variŽrend van 103 tot 153 microgram van de chemische stof aangetroffen.

De Amerikaanse koepelorganisatie van frisdrankfabrikanten en de Food and Drugs Administration (FDA) benadrukken dat er geen reden is om aan te nemen dat 4-MEI een risico vormt voor de volksgezondheid.

Bron: HLN.be
Video: BBC.co.uk

BigBoxLabs.nl

Educational info