'De grootste misleider van dit jaar is: Natrena Stevia'.

Donderdag, 03 oktober 2013

Natrena Stevia Kristalpoeder is de winnaar geworden van het Gouden Windei, een prijs die voedselwaakhond Foodwatch jaarlijks uitreikt aan het meest misleidende voedselproduct.

De bus met zoetstof bevat slechts drie procent stevia en 97 procent maltodextrine, gemaakt van (gemodificeerd) zetmeel.

Door de scheve verhouding wordt 3,79 euro betaald voor een pot met 1,35 gram stevia. Voor dezelfde hoeveelheid wordt elders slechts 30 cent betaald.

Klacht

Voor het Gouden Windei waren vijf kandidaten genomineerd. Van de 14.000 uitgebrachte stemmen gingen er bijna 4000 naar Natrena Stevia Kristalpoeder van producent Douwe Egberts.

Vorig jaar werd bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend over de tafelzoetstof van Douwe Egberts. De commissie oordeelde toen dat Natrena Stevia van de koffiemaker met de zin ‘Het zoetje uit de natuur op basis van de steviaplant en sucralose’ misleidend was voor consumenten vanwege de toegevoegde kunstmatige zoetstof.

Er is eigenlijk sprake van een gedeelde eerste plaats omdat een product van Albert Heijn maar 66 stemmen minder haalde. Het gaat om de puur&eerlijk zalm in bladerdeeg. Alleen de zalm blijkt duurzaam te zijn gevangen. De overige ingrediŽnten zijn niet biologisch en sommige zijn dieronvriendelijk geproduceerd.

Grootschalige misleiding

De Energy Shot van Red Bull belandde met ruim 3100 stemmen op de derde plaats. De stoffen in het energiedrankje leveren een gezondheidsrisico op. Het drankje wordt gevolgd door een ‘ambachtelijke slagroomtaart’ van Hema die boordebol E-nummers zit. Het perenijsje van Ola (Unilever) komt op de vijfde plek.

De verkiezing draagt bij aan het bewustzijn over een groter probleem: grootschalige misleiding in de supermarkt. In 2012 won Unilever het Gouden Windei met Becel Pro-activ. Het jaar ervoor ontving Unilever het Gouden Windei ook al, dit keer voor Blue Band Goede Start Witbrood.

Bron: Foodwatch.nl
          RTL Nieuws / ANP
          De voedselwaakhond

BigBoxLabs.nl

Educational info