Fluoride is vergif.
 

Maandag, 20 mei 2013

Fluor is in de vorm van fluoriden een sporenelement dat alleen essentieel wordt geacht voor de opbouw van tanden. Er bestaat discussie over de vraag of we er van nature al genoeg van binnenkrijgen of niet.

In de samenleving zijn zorgen over de effecten van fluoridegebruik en daarom wordt in Nederland en België het drinkwater niet gefluorideerd.

Vooral in Engelssprekende landen gebeurt dat nog wel. Het gebruik van fluoride begon in de Verenigde Staten in de jaren dertig. De staal- en aluminiumindustrie zat met fluorverbindingen die als afvalstoffen vrijkwamen. De introductie van deze afvalstoffen in het milieu veroorzaakte massale vissterfte, degeneratie van gewrichten bij koeien en bij mensen hoofdpijn, buikpijn, huidklachten, pijn aan de ogen en malaise. Kinderen die water dronken uit bronnen met een hoog fluoridegehalte kregen bovendien lelijke, bruinverkleurde tanden. Men dacht dat deze tanden harder waren.

Schadelijke gevolgen

Fluorideverbindingen werden daarop massaal gebruikt in de strijd tegen cariës. Al snel constateerden wetenschappers gezondheidsproblemen bij mensen die fluoride gebruikten.

Rond 1960 besloot de Nederlandse overheid fluoride aan het drinkwater toe te voegen. Zij deed dit ‘in het belang van de volksgezondheid met betrekking tot tandbederf’. Rond 1970 ontstonden er groeperingen die het nut van fluoridering niet inzagen en stelden dat er vele schadelijke gevolgen waren.

Rustig

Langzamerhand gaven steeds meer gemeenten gehoor aan de oproep van de overheid tot fluoridering van het drinkwater. Rond die tijd ontstonden er ook ‘antifluorcomités’. Na lange tijd van argumenten, discussie en voorlichtingsdagen werd in Nederland besloten geen fluoride meer toe te voegen aan drinkwater.

Volgens een columnist van de Britse krant The Guardian gebruikten de nazi’s fluoride in concentratiekampen om mensen onder de duim te houden. Een andere columnist plaatste fluoride in hetzelfde rijtje als lood en arseen.

Bron: YouTube / breakingtheset (video).
          The Bizarre History Of Fluoride (video).

BigBoxLabs.nl

Educational info