'Gevaarlijkste drug van deze tijd' zit bijna overal in.

Maandag, 16 september 2013

Lees de etiketten op voeding en al snel blijkt dat in heel veel voedingsmiddelen ongemerkt suiker zit. Het is dus niet alleen oppassen met frisdrank en snoep.

Wie suikers eet wil steeds meer, ook als het hongergevoel is verdwenen. Geef iemand eieren en hij stopt op den duur met eten. Geef hem koekjes en hij blijft eten.

Suiker kan dus eigenlijk worden gezien als een vorm van verslaving. Het is net zo zwaar om van de drang naar zoet voedsel af te komen als van roken.

Endocrinoloog Aart Jan van der Lelij stelt dat de voedingsindustrie van dit mechanisme gebruikmaakt en voedingsmiddelen daarom (onnodig) zoeter maakt.

Drug

Het motto van de voedingsindustrie is: er bestaat geen verkeerde voeding. Slechte voeding bestaat dus wel degelijk: voeding die het evenwicht in ons lichaam verstoort en leidt tot verslaving.

Suiker kan net als alcohol en tabak worden gezien als een drug. GGD-directeur Paul van der Velpen pleit voor ontmoediging van het gebruik van suiker door de overheid. Hij vindt dat gebruikers gewezen moeten worden op de gevaren.

Verslavingstherapie

“De overheid zou geen vet-tax maar een suiker-tax moeten invoeren,” aldus Van der Velpen. “En net als bij zout regelgeving moeten opstellen met betrekking tot de hoeveelheid suiker die in een product mag worden verwerkt. Zorgverzekeraars zouden verslavingstherapie moeten financieren voor hun obese klanten. Op scholen zouden geen snoep en frisdranken meer aangeboden mogen worden. Producenten van sportdrankjes die barsten van de suiker moeten worden aangeklaagd vanwege misleidende reclame en ga zo maar door.”

Van der Velpen besluit: “Het lijkt misschien overdreven en vergezocht, maar suiker is de gevaarlijkste drug van deze tijd en ook nog overal en makkelijk te verkrijgen.

Bron: GGD.nl

BigBoxLabs.nl

Educational info