Paracetamol maakt je een minder leuk mens.

18 mei 2016

Paracetamol vermindert je empathisch vermogen.

Grijp jij ook regelmatig naar de paracetamol? Let op, de pilletjes verkleinen niet alleen je pijn, maar ook je inlevingsvermogen.

Het klinkt vreemd, maar onderzoekers van Ohio State University zijn ervan overtuigd: paracetamol zorgt ervoor dat je minder in staat bent om je in te leven in anderen. 

Verhaaltjes over pijn
De onderzoekers gaven 40 studenten een drankje met 1000mg paracetamol, 40 anderen kregen een drankje zonder pijnstiller. Na een uur kregen de studenten, die niet wisten in welke groep ze zaten, acht korte verhaaltjes over psychische of fysieke pijn te lezen. EÚn verhaaltje ging bijvoorbeeld over iemand die zijn vader verloor. In een ander verhaal ging het om iemand die zo diep met een mes gesneden werd dat het bot te zien was. 

Daarna moesten ze inschatten hoeveel pijn de hoofdpersonen uit de verhaaltjes hadden. De studenten die paracetamol hadden geslikt, dachten dat de hoofdpersonen minder pijn hadden dan degenen die geen paracetamol hadden gekregen.

Afwijzing
Bij een ander experiment leerden 114 deelnemers elkaar eerst kort kennen. Daarna werden ze alleen gezet en keken ze naar een filmpje waarin drie van de mensen die zij net hadden ontmoet, voorkwamen. Twee van de mensen in het filmpje lieten de derde niet meedoen aan een activiteit. De deelnemers moesten daarna aangeven hoeveel pijn en verdriet de afgewezen persoon in het filmpje voelde.

Opnieuw schatten de mensen die paracetamol hadden geslikt de pijn en het verdriet van de afgewezen persoon in het filmpje minder groot in. "Dit keer konden ze zich inleven in iemand die een pijnlijke sociale ervaring had, en ook nu maakten de mensen die paracetamol hadden gekregen zich weinig zorgen om de gevoelens van degene die afgewezen werd", zeggen de onderzoekers op de website van de universiteit.

Zelfde hersengebied
Hoe het komt dat paracetamol mensen minder empathisch maakt, weten de onderzoekers niet. Maar het verbaast de onderzoekers niet. In 2004 bleek uit een onderzoek dat pijn en empathie in hetzelfde gebied in de hersenen zitten. "Daarom is het niet onlogisch dat het middel dat ervoor zorgt dat je minder pijn hebt, er ook voor zorgt dat je minder empathie voelt."

De wetenschappers gaan nu onderzoeken of ook ibuprofen het inlevingsvermogen van mensen be´nvloedt.

Bron: RTL Nieuws
          Ohio State University

BigBoxLabs.nl

Educational info