Tientallen kinderen verlamd na meningitisprik.

Woensdag, 09 januari 2013

Op 20 december jongstleden werden 400 kinderen uit het plaatsje Gouro in Tsjaad ingeënt tegen meningitis. Tientallen van hen zijn inmiddels verlamd. Ook hadden ze last van hallucinaties en stuiptrekkingen.

De plaatselijke autoriteiten reageerden ontzet terwijl burgers uit frustratie een voertuig van de hulpverleners in brand staken.

De kinderen kregen het MenAfriVac-vaccin toegediend. Het vaccin is ontworpen door SynCo Bio Partners, een Nederlands biotechbedrijf, en het Center for Biologics Evaluation and Research van de Amerikaanse overheid. MenAfriVac wordt gemaakt door het Serum Institute of India. Het Meningitis Vaccin Project (MVP) in Tsjaad wordt onder andere gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation. (Alvast bedankt Bill ;-)

Smoesje
Volgens het MVP mag het vaccin maximaal 4 dagen lang bij een temperatuur tot 40 graden Celsius worden bewaard. Op de website van het Serum Institute of India staat echter dat MenAfriVac koel en donker moet worden bewaard (tussen de 2 en 8 graden Celsius).

Hoofdpijn
De neef van één van de zieke kinderen zei dat de slachtoffers eerst begonnen over te geven en last kregen van hoofdpijn. Vervolgens vielen ze op de grond en kwam er speeksel uit hun mond.

Wanhopige poging
Het ministerie van Volksgezondheid van Tsjaad bracht een bezoek aan Gouro en besloot 50 verlamde kinderen voor onderzoek mee te nemen naar een ziekenhuis in de hoofdstad Ndjamena. In een wanhopige poging de bevolking stil te houden heeft de overheid de ouders van de slachtoffers geld gegeven.

President Idriss Déby zei aan het begin van de campagne dat het vaccin veilig was en de burgers tien jaar zou beschermen tegen meningitis. Gavi Alliance, één van de financiers van het project met een prijskaartje van 571 miljoen dollar (434 miljoen euro), zei vooraf goede hoop te hebben dat het vaccin de ziekte zou uitroeien.

Bron: Vactruth.com

Meer info:
"The greatest lie ever told is that vaccines are safe and effective"  
(Dr. Len Horowitz)

"The only wholly safe vaccine is the vaccine that is never used."  
(Dr J. Shannon of the National Institute of Health, U.S.A., June 23 1955)

BigBoxLabs.nl

Educational info