Wetenschap bevestigt: kunstmatige zoetstoffen zijn niet goed voor je.


Zaterdag, 18 januari 2014

Steeds meer mensen vervangen suiker door kunstmatige zoetstoffen. Of dat resulteert in een betere gezondheid staat ernstig ter discussie.

In een opiniestuk in het tijdschrift Trends in Endocrinology & Metabolism wordt verrassend bewijs van de negatieve invloed van kunstmatige zoetstoffen op de gezondheid tegen het licht gehouden.

Uit het stuk blijkt dat alle zoetstoffen slecht zijn, ook de varianten zonder calorieŽn. “Het is niet ongewoon dat mensen te horen krijgen dat kunstmatige zoetstoffen gezond zijn en helpen bij het afvallen,” zei auteur Susan E. Swithers van de Purdue-universiteit in de Amerikaanse staat Indiana. “Je zou denken dat light frisdranken minder problematisch zijn dan gewone drankjes, maar dat blijkt niet zo te zijn.”Als je 3 delen honing met 1 deel aspartam mixt (zoetstof van de supermarkt) kun je snel insecten vergiftigen (met mensen gaat het ietsje langzamer ;-)

Metabole stoornissenn

De consumptie van gezoete frisdrank is gelinkt aan obesitas, diabetes type 2 en metabole stoornissen, die kunnen leiden tot hartziektes of beroertes. Om die reden stappen steeds meer mensen over op kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharine, die honderden keren zoeter zijn dan suiker, maar weinig tot geen calorieŽn bevatten.

Diverse studies hebben echter aangetoond dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen ook wordt geassocieerd met obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Eťn drankje met een kunstmatige zoetstof per dag kan het risico op gezondheidsproblemen al verhogen.

Genotscentra

Ook blijkt dat mensen die regelmatig kunstmatige zoetstoffen consumeren anders reageren op zoete smaken. De activatiepatronen in de genotscentra van het brein worden dusdanig aangetast dat er een soort oneindig verlangen naar zoetigheid ontstaat.

Tijdens studies bij muizen en ratten is aangetoond dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen de reactie op zoete smaken verdooft, waardoor de dieren zich vervolgens tegoed doen aan calorierijke zoetigheden en flink aankomen.

Kunstmatige zoetstoffen verhogen het risico op gezondheidsproblemen en versterken mogelijk de negatieve effecten van suiker. Smithers concludeert: “Beperk niet alleen de inname van suikers, maar ook die van alle andere zoetstoffen.”

Overigens wordt aspartaam, de bekendste zoetstof, gemaakt van poepbacteriŽn.

Bron: Eurekalert.org

BigBoxLabs.nl

Educational info